Tradicionalni slovenski zajtrk

Kot v številnih vrtcih po Sloveniji, smo v petek, 17. novembra, tudi v Vrtcu Litija zajtrkovali kruh, med, mleko, maslo in jabolko. To je bil že enajsti tradicionalni slovenski zajtrk, obenem pa tudi dan slovenske hrane, saj so vsa živila prispevali naši lokalni pridelovalci. V enoti Sonček se je zajtrku pridružil župan občine Litija, namestnik sekretarja Državnega sveta RS g. Dušan Štrus in ravnateljica vrtca. V enoti Najdihojca so  z nami zajtrkovale podžupanja Lijana Lovše in pomočnici ravnateljice ter ter priznani čebelar. Gospod Grošelj  je ob tem z otroki delil svoje bogate čebelarske izkušnje, znanje in ljubezen do čebel. Ob dobri hrani in v prijetni družbi je zajtrk postal še bolj prijeten in nepozaben dogodek.

Tradicionalni slovenski zajtrk tako v slovenskih vrtcih in šolah postaja tradicija in pristojni ugotavljajo, da je projekt že obrodil pozitivne rezultate, saj vse več slovenskih otrok zajtrkuje. V našem vrtcu je to le ena izmed dejavnosti, s katero želimo vplivati na oblikovanje zdravih prehranjevalnih navad ter zdrav življenski slog otrok.

V preteklih dneh so potekale številne predhodne dejavnosti, preko katerih so otroci podrobneje spoznavali pomen čebel in čebelarske dejavnosti za naše zdravje in okolje. Tudi letos sta se vabilu v naš vrtec prijazno odzvala predstavnika Čebelarstva Dremelj. Z raznovrstnimi učnimi sredstvi sta otrokom nazorno približala življenje in delo čebel ter njihovo vlogo v naravi. Otroci so spoznali, da čebele pridelujejo med, ki nam pomaga ohranjati zdravje, ljudje pa z  odgovornim ravnanjem lahko prispevamo k zdravju čebel. Brez njih bi se namreč življenje na Zemlji končalo.

Otroci tako spoznavajo, da je vse v naravi v tesni medsebojni povezanosti ter postopno razvijajo spoštljiv in odgovoren odnos do vseh živih bitij.  Prav čebele so s svojimi lastnostmi in zakoni, ki veljajo v njihovih družinah, lahko zgled za vse nas.

Cenjenim gostom se iskreno zahvaljujemo, da so z nami delili svoj dragoceni čas, ter tako otrokom, kot tudi strokovnim delavcem, velikodušno predajali svoje znanje, navdušenje in ljubezen do čebel.

Vida Žontar, vzgojiteljica

Fotografije

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content