Pred odprtjem vrtcev 18. maja

Ob ponovnem odprtju vrtca 18. maja je tveganje za prenos okužbe z virusom SARS-CoV-2 večje, zato smo vrtci v petek, 8. maja, dobili okrožnico  Ministrstva za izobraževanje , znanost in šport (v nadaljevanju: ministrstvo) ter higienska priporočila NIJZ  v času epidemije COVID-19, z usmeritvami in priporočili za delo.  Nekaj poudarkov in naših usmeritev:

 • V vrtec lahko  pripeljete le zdravega otroka. Ob prihodu otroka prinesete podpisano izjavo, da je otrok zdrav Izjava o zdravju otroka.
 • Zdravstveno stanje otroka morate pozorno spremljati in v primeru, da zboli, obvestite vrtec in otroka ne pripeljete v vrtec.
 • Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je opredelil zdravstvene omejitve za otroke, ki vrtca v času epidemije ne smejo obiskovati. Te omejitve so naštete TUKAJ, starše prosimo, da se posvetujete se z izbranim zdravnikom.
 • Tisti starši, ki boste otroka v maju obdržali doma, boste plačila vrtca oproščeni.
 • Tisti starši, ki boste otroka v maju vključili v vrtec, boste dolžni plačati oskrbnino vrtca (za morebitne dneve odsotnosti bo odštet strošek prehrane).
 • Priporoča se oblikovanje manjših skupin, in sicer v prvi starostni skupini naj bi bilo 8 otrok, v drugi starostni skupini pa 10 otrok. Ministrstvo naproša starše, da v maju v vrtec pripeljete otroke le tisti starši, ki nimate možnosti drugega varstva. Ker prva ocena števila otrok, na podlagi že znanih vaših prijav, kaže na to, da bomo priporočilo glede velikosti skupin težko upoštevali, se tudi v vrtcu pridružujemo prošnji ministrstva.
 • Prosimo vas, da ob prihodu in odhodu iz vrtca upoštevate splošna higienska priporočila in ukrepe za preprečevanje okužb.
 • V garderobo vrtca prihajate posamično, en starš in otrok na skupino. V igralnico ne vstopate. Vzgojitelj prevzame otroka v garderobi. Ob prihodu v vrtec roke razkužite, otrok pa si gre skupaj z vzgojiteljem umiti roke. V notranjih prostorih nosite masko. Otrok in vzgojitelji ob otrocih mask ne nosijo. Starši se v garderobah ne zadržujte dlje kot je to potrebno.

Starši vzdržujte primerno razdaljo do vzgojiteljice, drugih otrok in drugih staršev oz. odraslih oseb.
Igrač od doma načeloma ne prinašajte. Izjema so mlajši otroci (ninice, dude).
Komunikacija z vzgojitelji naj v čim večji meri poteka preko telefona in elektronskih sporočil.
Skupine otrok in vzgojiteljev bodo kolikor se le da stalne, med seboj se skupine ne bodo družile. Znotraj skupine pa bo druženje, komunikacija in igra potekala kot običajno.
Zaposleni v vrtcu se bomo maksimalno potrudili, da nov prihod za vašega otroka ne bo  stresen. Načrtovane aktivnosti bodo izhajale iz potreb in značilnosti vsakega otroka.
Pričakujemo, da se bodo v juniju ukrepi še bolj sprostili in bomo lahko sprejeli vse otroke. Zato še toliko bolj prosimo za razumevanje, potrpežljivost, predvsem pa za upoštevanje zaščitnih ukrepov in protokolov v posamezni enoti vrtca.

 • Kontakt

  Vrtec Litija
  Bevkova 1
  1270 Litija

  Tel.: 01 896 25 30
  Fax: 01 896 25 40

  E-naslov: vrteclitija@guest.arnes.si