Kontakt

Enota Najdihojca
Cesta kom. Staneta 8
1270 Litija

Vodja enote: Ema Knežević

Tel.: 01 896 25 41
E-naslov:
najdihojca@vrtec-litija.si

Dejavnosti v vrtcu

Za starše in otroke enote Najdihojca

Dragi starši in otroci! V teh posebnih dneh smo, vsaj v mislih, z vami in vas pogrešamo :), verjetno, vsaj malo, tudi vi nas. Da ostanemo povezani, smo za vas pripravili nekaj predlogov - ZA KRAJŠI ČAS .
Preberite več >>

Aktivno učenje v naravi in z naravo

Pri naravoslovnih dejavnostih otrok spoznava naravno okolje in se uči strategij mišljenja in raziskovanja.  Z  aktivnim raziskovanjem in vključevanjem vanj pa zaznava in spoznava naravo v vsej njeni raznolikosti, povezanosti  in stalnem spreminjanju.
Preberite več >>

Kamnine, minerali, fosili

Pri sooblikovanju življenja in dela v vrtcu se vedno veselimo aktivne soudeležbe staršev. Tokrat se je odzvala Patrikova mamica, ki je po poklicu geologinja.
Preberite več >>

Dramatizacija pravljice Gradič

Pravljice imajo psihološki, socialni in vzgojno-izobraževalni pomen, saj otroke popeljejo  v čudoviti svet domišljije, obenem pa jim pomagajo razumevati svet, v katerem živijo. V skupini Medvedki vsak dan vstopamo v svet pravljic.
Preberite več >>

Tradicionalni slovenski zajtrk

Kot v številnih vrtcih po Sloveniji, smo v petek, 17. novembra, tudi v Vrtcu Litija zajtrkovali kruh, med, mleko, maslo in jabolko.
Preberite več >>

Jesenska doživetja v enoti Najdihojca

Ko  po končanih počitnicah vrtec spet napolni otroški živ žav in se življenje  vrne v običajne tirnice, vemo, da je jesen pred vrati. V naravi se začne pestro in raznoliko dogajanje, prav takšno pa je tudi življenje v vrtcu.
Preberite več >>

Gostovali smo v vrtcu Medvedek

Otroci iz vrtca Najdihojca so v mesecu juliju gostovali v vrtcu Medvedek. Vsi, od najmlajših do predšolskih otrok, so pogumno prestopili prag njim manj znanega vrtca.
Preberite več >>

S FIT projektom v svet gibanja, svet veselja in svet zdravja

Otrokov razvoj je dinamičen in celovit proces, ki vključuje skladnost in povezanost posameznih področij otrokovega razvoja. Izkušnje na vseh področjih otrok pridobiva s pomočjo gibanja, ki je otrokova primarna potreba, zato je zagotavljanje, omogočanje in spodbujanje gibalne aktivnosti pomembna naloga staršev in vzgojiteljev.
Preberite več >>

Poseben obisk v Najdihojci

V preteklih dneh smo v vrtcu Najdihojca doživeli prav poseben obisk in nepozabno presenečenje. Obiskal nas je neznan  gospod s temnimi očali in belo palico.
Preberite več >>

Dobrohotnost, sočutje in prijaznost skozi vse leto

V teh dneh smo izrekli mnogo lepih misli in želja. Največkrat si izrekamo želje po zdravju, sreči in zadovoljstvu, celo v želji po materialnih dobrinah se običajno skriva le hrepenenje po sreči, dobroti in ljubezni.
Preberite več >>

Zahvala enoti Najdihojca s strani Čebelarskega društva Litija

V petek, 18. novembra 2016, je potekal deseti vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, kateremu smo se pridružili tudi iz vrtca Najdihojca.
Preberite več >>

Dedki in babice na obisku v enoti Najdihojca

Vedno in povsod se sliši rek: »Otroci so naše največje bogastvo.« Če bi vprašali otroke, bi najbrž isto veljalo za babice in dedke.
Preberite več >>

Poletje v Najdihojci

Težko pričakovano poletje je tukaj. Nekateri že odhajajo na počitnice, drugi so še v pričakovanju le teh.
Preberite več >>

Obisk dedkov in babic v enoti Najdihojca ter zaključna prireditev za starše

Matematika v vrtcu ni nič novega. Otrok matematiko nezavedno uporablja v igri in se uči matematiko, ko se igra.
Preberite več >>

Kiparka Metoda Maj na obisku v vrtcu Najdihojca

V okviru projekta enote »Doživljamo kulturo našega okolja«, smo v naš vrtec povabili kiparko Metodo Maj – avtorico kipa Vizija, ki stoji pred staro sodnijo oz. novimi muzejskimi prostori.
Preberite več >>

Gibalna urica s starši

Gibalni razvoj je v ospredju predvsem v prvih letih življenja in poteka od naravnih in preprostih oblik gibanja do zahtevnejših športnih dejavnosti. Otroci z gibanjem pridobivajo raznovrstne gibalne izkušnje, ki jim prinašajo veselje in zadovoljstvo.
Preberite več >>

Tradicija v vrtcu

Prva asociacija, ki se pojavi ob besedi tradicija, je preteklost. Brez preteklosti ni tradicije; vse kar se prenaša iz generacije v generacijo, je namreč del tradicije.
Preberite več >>

Donacija Petrola

V prazničnem decembru smo se v vrtcu Najdihojca razveselili doniranih sredstev bencinskega servisa Petrol. Vrednostna bona sta nam izročila poslovodji gospa Rebeka iz bencinskega servisa Petrol – Brodarska in gospod Zdravko iz Petrol - Ljubljanska.
Preberite več >>

Naše mesto Litija

V šolskem letu 2015/16 smo se v našem vrtcu odločili za izvedbo projekta »Doživljamo kulturo našega okolja« z namenom, spoznati naš kraj in nekaj kulturnikov iz našega kraja, ki delujejo na različnih kulturnih področjih. V uvodu v projekt smo spoznavali, odkrivali in raziskovali naš kraj v preteklosti in v današnjem času.
Preberite več >>

Cici-planinci v Najdihojci

Potreba po gibanju je primarna otrokova potreba in temelj vsestranskega razvoja. Predvsem v predšolskem obdobju otroci z igro pridobivajo raznovrstne gibalne izkušnje, ki jim predstavljajo veselje in zadovoljstvo, obenem pa razvijajo in krepijo gibalne spretnosti in sposobnosti.
Preberite več >>

Kostanjev piknik v Najdihojci

Igrišče pred vrtcem je v prvih jesenskih dneh bolj ali manj samevalo; le tu in tam ga je za kratek čas napolnil otroški živ-žav. Dejavnosti, ki smo jih sicer načrtovali, pa zaradi obilice dežja in mokre podlage niso bile izvedljive.
Preberite več >>

Ko bom velik bom ...

… gasilec, vojak, frizerka, delavec, kuhar, policist in šofer, naštevajo otroci. Otroci imajo radi poklice pri katerih nekdo nekaj konkretnega počne.
Preberite več >>

Telovadec Mitja Petkovšek in gimnastičarka Mojca Rode na obisku

V okviru projekta Športne igrarije z aktivnimi športniki sta nas s svojim obiskom razveselila telovadec in tekmovalec na bradlji, Mitja Petkovšek, dvakratni svetovni prvak, večkratni evropski prvak in nosilec številnih odličij in naša uspešna tekmovalka v ritmični gimnastiki, Mojca Rode. V športni dvorani smo doživeli nepozabno  gimnastično doživetje.
Preberite več >>

Kultura in knjiga

»Otrok mamo vpraša, kaj je to kultura, kdo se z njo ponaša?« govori pesem. »Le ta začudena obstane, …« Res, kako otroku približati kulturo, ko pa včasih tudi odrasli ne najdemo pravega odgovora? Kultura smo ljudje, je lepa beseda, pesem, umetniško delo, … Vse to v skupini Polžkov, v enoti Najdihojca, odkrivamo tudi ob pomoči knjig.
Preberite več >>

Smučarska skakalka Maja Vtič na obisku v vrtcu Najdihojca

V okviru projekta naše enote, Športne igrarije z aktivnimi športniki, smo v tem mesecu gostili našo najboljšo smučarsko skakalko, Majo Vtič. Največja skakalnica na kateri je skočila je 140-metrska v nemškem Kligenthalu.
Preberite več >>

Kostanjev piknik v Najdihojci

V okviru neformalnih srečanj s starši, smo strokovne delavke enot Najdihojca in Griček, združile moči in organizirale kostanjev piknik. Otrokom in njihovim staršem so bile poleg obveznega pečenega kostanja ponujene tudi različne delavnice.
Preberite več >>

Jesen je zdaj tu!

Pričakovanja pri otrocih vzbujajo posebno noto, saj se jim ta vtisnejo še posebej v spomin. Na prvi jesenski dan smo v vrtec Najdihojca povabili v goste upokojeno vzgojiteljico Olgo Sinreih.
Preberite več >>

Izlet na Breg pri Litiji

V sredo 4. junija 2014 je bil za otroke iz skupine Mravljice prav poseben dan.
Preberite več >>

Obisk dedkov in babic v vrtcu

Babica in dedek gojita do svojih vnukov prav poseben odnos. Odnos, ki ga razumejo in osvojijo samo oni, je posebno bogastvo v otrokovi družini in je najbližje prav njim, vnukom in vnukinjam.
Preberite več >>

Etika in vrednote v Vrtcu Litija

V Vrtcu Litija smo se vključili v nacionalni program Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju. Program temelji na prepričanju, da je dolgoročno stabilna in srečna lahko le družba, ki temelji na etičnih standardih ter njim ustreznih vrednotah in znanju.
Preberite več >>

Gibalna urica s starši

V vrtcu vsakodnevno nudimo otrokom različne možnosti gibanja. Preko gibanja se razvija otrokovo telo in um.
Preberite več >>

Olimpijske igre na Gričku

V vrtcu na Gričku smo se z olimpijskimi igrami zelo aktivno ukvarjali cel mesec. Pri uvajanju nove teme otroci niso znali dosti povedati.
Preberite več >>

Otvoritev olimpijskih iger na Gričku

Pa smo jih dočakali. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE SOČI 2014.
Preberite več >>

Glasbeni vrtiljak z gostom

Po novoletnih praznikih je v naš glasbeni vrtiljak vstopil glasbenik, oblečen v črn frak in belo srajco, z metuljčkom okoli vratu in cilindrom na glavi. Vsi smo začudeno pogledovali glasbenega gosta in njegov lepo okrašen voziček, z nenavadnim instrumentom, lajno.
Preberite več >>

Glasbena šola Litija-Šmartno se nam predstavi

Učenci Glasbene šole Litija-Šmartno s svojimi mentorji so nam podarili čudovito božično darilo. Povabili so nas namreč v praznično okrašeno dvorano KC Litija, kjer so posebej za nas izvedli čudovito baletno-glasbeno predstavo.
Preberite več >>

Kamnine in minerali

Pomemben element kurikula, v katerem je poudarjena pravica do izbire, je tudi organizacija prostora. Biti mora fleksibilna do take mere, da potekajo dejavnosti za celotno skupino hkrati in v manjših skupinah.
Preberite več >>

Jesen je odprla vrata na igrišče Najdihojce

Že tradicionalno smo strokovni delavci vrtca povabili starše z otroki na kostanjev piknik. Druženje je bilo raznoliko, saj so otroci imeli možnost, da so pokazali svoje gibalne veščine pod »Pajkovo mrežo« in čez ovire obročev, ustvarjali so slike iz drobnih kamenčkov, lovili balone, jedli kuhan kostanj ter se sladkali s sadjem.
Preberite več >>

Učenje v naravi in z naravo

Strokovni delavci v vrtcu  poskušamo čim več vzgojnih dejavnosti  prenašati v najboljšo učilnico, v naravo. Na sprehodih v bližnjo okolico vrtca smo skozi vse leto opazovali staro jablano.
Preberite več >>

Pravi geologi - raziskovalci

Otroci se vsakodnevno srečajo s snovmi, ki so del NARAVE, del ZEMLJE in del GEOLOGIJE. Prav je, da zgodaj začnejo stopati na pot raziskovanja, da potešijo radovednost z lastno aktivnostjo.
Preberite več >>

Zverjasec

Ste že slišali za Zverjasca? Če ne, o njem povprašajte svoje otroke. Morda pa ste si ga skupaj ogledali v lutkovnem muzikalu Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Preberite več >>

Izlet na Vače

Vsem našim dejavnostim med letom smo za piko na i na koncu šolskega leta dodali še izlet. Skupaj z otroki smo prišli do zamisli, da bi se nekam odpravili z avtobusom, izbrali smo si Vače.
Preberite več >>

Knjižničarka v vrtcu

V okviru projekta opismenjevanja smo v vrtcu otrokom nudili stimulativno opismenjevalno okolje, na voljo so imeli različne knjige, revije, spoznavali so slikopise, bibarije, prstne igre in še mnogo drugega. Izvajali smo različne dejavnosti, preko katerih so otroci bogatili svoj besedni zaklad in razvijali domišljijo.
Preberite več >>

Opazovalni sprehod v naravo

Po dopoldanski malici smo se z otroki iz skupine Pikapolonice odpravili na daljši sprehod. Pot nas je najprej zanesla mimo starega mestnega jedra Litije, kjer smo opazovali različne trgovine ter srečevali ljudi.
Preberite več >>

Obiskali smo KSP Litija

V petek, 10. maja 2013, smo se z otroki starejše skupine iz vrtca Najdihojca odpravili na ogled KSP Litija.
Preberite več >>

Obisk čevljarja

Tudi najmlajši otroci postopoma že spoznavajo bližnje družbeno okolje. Le tako se bodo kasneje uspešno vključevali vanj in ga tudi aktivno spreminjali.
Preberite več >>

Igralna urica angleškega jezika

V vrtcu se imamo vedno lepo, ko pa nas obiščejo starši, pa še posebej. Vsakega takšnega obiska se v skupini močno razveselimo.
Preberite več >>

Gibalna urica z našimi malčki

V sredo, 6. marca 2013, so vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic enote Najdihojca organizirale gibalne urice za starše in otroke skupaj.
Preberite več >>

Pikapolonice na snegu

Vse je preprosto, če gledaš na svet z otroškimi očmi. Potem tudi zima postane čisti užitek.
Preberite več >>

Razgibavanje v telovadnici

Potrebi po gibanju in igri sta primarni otrokovi potrebi. Z gibanjem telesa je pogojeno  zaznavanje okolice, prostora, časa in samega sebe.
Preberite več >>

Vadbena ura v telovadnici

Otroci prvega in drugega starostnega obdobja so se udeležili vadbene ure v športni dvorani Litija. Športno, gibalno obarvano urico je za enoto Najdihojca pripravil in vodil profesor športne vzgoje, Rok Mitič.
Preberite več >>

Praznični december z ekološkim pridihom

Z oblikovanjem ekološke zavesti začnemo že v zgodnjem otroštvu, saj majhni otroci prevzemajo odnos do narave od nas, odraslih in zato je pozitiven zgled tudi tukaj tako pomemben. V Vrtcu Litija veliko pozornosti posvečamo razvijanju spoštljivega čuta in odgovornega odnosa do narave.
Preberite več >>

Mladi raziskovalci

Na igrišču vrtca so otroci opazili, da je odpadlo listje neobičajno. Rekli so: »Poglejte, na listih so kristali!« Takoj smo začeli vsi pogledovati v tla in se čudili, kako narava poskrbi, da lahko opazujemo različne vremenske spremembe v vseh letnih časih.
Preberite več >>

Zimske radosti v vrtcu Najdihojca

Letošnja zima se nam je razodela v vsej svoji raznolikosti, saj nam je postregla z različnimi naravnimi pojavi, ki smo jih vsak dan spoznavali, opazovali in občudovali. Le toplo zimsko obleko za utrujeno zemljico smo vsak dan bolj pogrešali.
Preberite več >>

Obisk medicinske sestre

V prvem starostnem obdobju je zelo pomembno, kako otroci spoznavajo in se seznanjajo z novimi dogodki. Ponavadi se vse to dogaja preko njihove izkušnje.
Preberite več >>

Pikapolonice in Polžki na prenovljenem igrišču

V vrtcu Najdihojca se je preurejalo otroško igrišče. Otroci so komaj čakali, da so se končno lahko na njem ponovno igrali.
Preberite več >>

Gasilci Na Gričku

V sredo se je v naši enoti zgodilo nekaj prav posebnega. Obiskali so nas gasilci s svojim novim vozilom z dvižno platformo.
Preberite več >>

Prispevek k večji varnosti otrok v prometu

V vrtcu sistematično, strokovno in kontinuirano pristopamo k vzgoji otrok na področju prometne vzgoje. Počasi in postopoma si otroci pridobivajo izkušnje in spoznanja o prometu.
Preberite več >>

Veselo v praznične dni

Vsako leto se tako najmlajši kot odrasli veselimo čarobnega decembra, v katerem se začnemo pripravljati na predpraznične dni. Otrokom smo pripravile različne dejavnosti, preko katerih so spoznavali vse tri dobre može, z različnimi pravljicami, gibalnimi in rajalnimi igrami, čajanko, peko palačink, piškotov in izdelovanju okraskov, smo jim poizkušale  pričarati praznično vzdušje.
Preberite več >>

Večerni pohod z lučkami

V prazničnem decembru je tudi v našem mestu zagorelo tisoče drobnih lučk. December je namreč čas, ko v vsem sijaju zableščijo praznične luči.
Preberite več >>

Z barvami v jesen

Prišla je jesen.  Otroci iz vrtca vedo povedati, da je to letni čas, ki obarva naravo v paleto pisanih barv.
Preberite več >>

Koledar

September 2020
P T S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930