Kontakt

ENOTA SONČEK
Vače 28a
1252 Vače

Tel.: 01 897 61 35
E-pošta:
soncek@vrtec-litija.si

Vodja enote: Vida Kristan

Dnevni poslovni čas:
od 6.00 do 16.00

Dejavnosti v vrtcu

Vrtec Litija prejel evropski in nacionalni znak kakovosti (eTwinning)

Ker je poslanstvo Vrtca Litija spodbujati in popeljati otroke na uspešno življenjsko pot, na kateri je vse bolj pomembno tudi poznavanje tujega jezika, inovativnost in iznajdljivost, smo se odločili v šolskem letu 2019/2020 vključiti v mednarodni eTwinning projekt. Skupaj s partnerji s Portugalske in iz Romunije smo na temo Rainbow kids oziroma "Mavrični otroci" otroke spodbudili h kreativnemu in zabavnemu spoznavanju ter učenju angleškega jezika, hkrati pa jim skušali približati pomembnost dobrih medsebojnih odnosov.
Preberite več >>

Teta jesen na Vačah

V enoti Sonček smo, v pričakovanju obiska tete Jeseni, na vrtčevski kozolec, zanjo obesili vabila. Izdelana so bila kot risbice, na katerih teta Jesen barva jesenske liste.
Preberite več >>

Roditeljski sestanek malo drugače

Zadnji roditeljski sestanek v enoti Sonček smo pripravili malo drugače kot običajno. Večinoma  za ta dogodek določimo uro, ko je vrtec zaprt in se starši sami vrnejo nazaj.
Preberite več >>

Dinozavri v enoti Sonček

Sredi januarja so se v prostore vrtca na Vačah začeli naseljevati raznovrstni dinozavri. Otroci so preko knjig, videoposnetkov in dinozavrov – igrač začeli spoznavati izginuli svet velikih in malih dinozavrov.
Preberite več >>

Grajska gospoda na Vačah

Kako otroku predstaviti grajsko življenje? Skozi igro in spodbudno učno okolje. Prav zato smo v mesecu novembru, v vrtcu Sonček, večino kotičkov  opremili z grajsko vsebino.
Preberite več >>

Jesenska doživetja v vrtcu Sonček

Konec septembra so otroci na Vačah v gozdu našli teto Jesen, ki jim je dala jesenske barve, da so ji pomagali pobarvati listke. Odšla je tudi z nami v vrtec, da so jo videli najmlajši otroci, prinesla nam je tudi veliko različnih dobrot z njive, iz sadovnjaka in gozda.
Preberite več >>

Ureditev prostora za najmlajše

September je začetek novega vrtčevskega leta in takrat se tudi v vrtcu oblikujejo nove skupine. V enoti Sonček sta se ponovno oblikovali dve kombinirani skupini po devetnajst otrok.
Preberite več >>

Vrtec v naravi

V enoti Sonček nas sonce razvaja in vabi ven na travnike in gozd že ob samem vzhodu, medtem ko v dolini še vztraja megla. Skoraj dobesedno smo se preselili na gozdno jaso v bližnjem gozdu.
Preberite več >>

Jaz sem muzikant

Mesec februar smo v enoti Sonček posvetili glasbi. V predpustnem času smo izdelali ropotulje iz leskovih rogovil ter orehovih lupin.
Preberite več >>

December 2015 v Sončku

Že prvi decembrski dan v enoti Sonček je dal slutiti, da bodo dnevi, ki sledijo, drugačni. Polni pričakovanj, veselja, petja in ustvarjanja.
Preberite več >>

Zavozlajmo se

Potem ko smo v Sončku dodobra izkoristili sončne in tople jesenske dni v preživljanju v naravi in spoznavanju različnih drevesnih vrst, spremljali pisano spreminjanje njihovih listov do prijetnega šelestenja suhega listja pod nogami, smo že imeli  nove ideje za prihajajoče hladnejše dneve. Bližajo se prazniki ter mrzli dnevi in takrat bo potrebno zavezati vezalke na čevljih, šale, kape in tudi kakšno darilo s pentljo se bo našlo.
Preberite več >>

Počitnice v vrtcu Sonček

V vrtcu Sonček je bilo tudi med počitnicami živahno. Kar nekaj otrok je imelo počitnice, ostali pa so obiskovali vrtec.
Preberite več >>

Spoznavanje ptic, ki pozimi ostanejo z nami

Zima prinese počitek naravi, za živali, ki ne odidejo oziroma odletijo ali zime ne prespijo, pa se začne nenehno iskanje hrane. V enoti Sonček smo tako v januarju iz kleti prinesli ptičje hišice, jih prebarvali ter obesili na teraso.
Preberite več >>

Restavracija v vrtcu

Dnevno rutino prehranjevanja v vrtcu smo v novembru v enoti Sonček obogatili z različnimi dodatki, ki so v uporabi v pravi restavraciji. Zajtrki in kosila so bili postreženi na pogrnjenih mizah z belimi prti, na vsaki mizi šopek rož ter obvezno papirnat prtiček, s pripadajočim jedilnim priborom.
Preberite več >>

Ohranjanje tradicije

Enkrat v letu pride dan, ko vsak otrok v vrtcu Sonček praznuje rojstni dan. Da bi bilo praznovanje prijetno in nepozabno smo se odločile, da ga obeležimo na način, kot so ga naši predniki ob praznovanju godov.
Preberite več >>

Dogajanje v vrtcu Sonček v februarju, marcu in aprilu

V  februarju so otroci  spoznavali simbole in glavne značilnosti Slovenije, naučili smo se himno Zdravljica. Ker so bile takrat zimske olimpijske igre, smo spremljali tudi naše športnike.
Preberite več >>

Kje so najbolj mrzla območja na Zemlji?

V januarju smo v vrtcu Sonček potovali po zemljevidu sveta. Ustavili smo se na severnem in južnem tečaju, ker nas je zanimalo, kaj pomeni bela barva na zemljevidu sveta in globusu.
Preberite več >>

Kako sta se srečala pingvin in severni medved

Ko se je na ledeni plošči  severni medved zbudil, se ni spomnil kje je. Bil je sam in dolgčas mu je.
Preberite več >>

Od ovce do puloverja

Pred nami je zimski čas, ko poiščemo topla oblačila, da nam je prijetno toplo. V enoti Sonček smo se odločili, da raziščemo od kod dobimo vsa ta oblačila.
Preberite več >>

Dnevi brez igrač

Namesto enega tedna, kot smo se sprva dogovorili, smo se kar dva tedna v enoti Sonček igrali in ustvarjali brez ene same kupljene igrače. Iz igralnic smo pospravili vse igrače in jih nadomestili s kartonastimi škatlami različnih velikosti.
Preberite več >>

Kakšen mora biti gasilec?

V mesecu oktobru smo se pogovarjali o gasilcih, njihovem delu, kako se pripravljajo na naloge in kje domujejo  gasilski avtomobili. Za začetek smo si od zunaj ogledali naš gasilski dom na Vačah in spoznali zgodbo o zaščitnku gasilcev svetem Florjanu.
Preberite več >>

Jesenska opravila na kmetiji

Lepo jesensko vreme smo v enoti Sonček izkoristili za obisk ekološke kmetije Knez v Lošcah. Bilo je toplo, sončno petkovo jutro.
Preberite več >>

Stara hruška pripoveduje

September, konec počitnic in začetek novih pustolovščin ter raziskovanj v enoti Sonček. Dnevi so prekratki za uresničitev vseh idej, sprehodov in opazovanj narave ter igre z novimi prijatelji.
Preberite več >>

Začetek leta v vrtcu Sonček na Vačah

Septembra smo v vrtec Sonček na Vačah sprejeli 10 novih otrok, vrtec pa zapustilo in vstopilo v šolo 9 otrok. Novinci so v vrtcu prve dneve preživeli s starši, ogledali so si nove prostore, se spoznali z novimi prijatelji in vzgojiteljicami, predvsem pa se igrali z novimi igračami.
Preberite več >>

Nočno spanje v vrtcu Sonček

Letošnje leto smo se odločili, da bo nočno spanje potekalo s četrtka na petek in ne kot je bilo v navadi s petka na soboto.  Povabili smo babice in dedke, da ob sedmi uri zvečer pripeljejo svoje vnuke v vrtec in se še nekaj časa družijo z nami.
Preberite več >>

Kaj lahko naredimo iz mleka?

Mlečni izdelki so na našem jedilniku skoraj vsak dan. Da so izdelani iz mleka, pa so otroci v Sončku spoznavali v aprilu.
Preberite več >>

Marčevsko dogajanje v enoti Sonček

V mesecu marcu smo se veliko pogovarjali o družini, družinskih članih, njihovi vlogi v družini in o delu, ki ga opravljajo. V igralnicah smo si uredili kotičke z delavnico in pralnico.
Preberite več >>

Zimski športi

Letošnja zima je bila zelo radodarna s snegom, tako da smo v enoti Sonček izkoristili vsako priložnost, da se poigramo na belih poljanah. Otroci so na snegu delali snežake, se kepali, sankali, kopali tunele v kupu snega in delali različne odtise.
Preberite več >>

Zakaj si umivamo roke?

Zima je čas bolezni in prehladov, vzrok zanje pa so mali virusi in bakterije, ki jih žal ne vidimo, da bi se jim ognili. Kako potem preprečiti, da ne pridemo v stik z njimi? V Sončku smo povabili medicinsko sestro Petro iz Zdravstvenega doma Litija.
Preberite več >>

Decembrsko dogajanje v enoti Sonček

Praznični december smo začeli s sodelovanjem na Andrejevem sejmu na Vačah, kjer smo prodajali piškote v kozarcih,  okrašenimi z Das maso, voščilnice ter lesene tablice z imeni otrok in  risbo njihove figure upodobljene v lesu. Vse našteto so nam pomagali izdelati starši in otroci na skupni delavnici.
Preberite več >>

Srečanje v središču

Slovenija je čudovita dežela. Čeprav se po velikosti uvršča med manjše države, se njene pokrajine kljub temu zelo razlikujejo po narečjih, jedeh, živalih, rastlinah in običajih.
Preberite več >>

Od kod prihaja zvok?

Novoletna praznovanja in rajanja so za nami ,a v enoti Sonček sta glasba in ples odmevala še ves mesec januar. Razlog za to je bilo raziskovanje starejše skupine: iskali in ustvarjali smo različne zvoke.
Preberite več >>

Koledar

December je mesec poln pričakovanj in naši pogledi so znova in znova uhajali na steno ali mizo, kjer se običajno nahajajo koledarji. Koledarji so nepogrešljivi pripomočki našega vsakdana in tudi otroci v vrtcu Sonček poznajo njihov pomen.
Preberite več >>

Zaključek v enoti Sonček

Letošnji zaključek enote Sonček je potekal na Mačkovcu. Nekoč je tu stal grad imenovan KATZENBURG (Mačji grad).
Preberite več >>

Koledar

Januar 2021
P T S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Accessibility