Kontakt

Enota Jurček
Jevnica 54
1281 Kresnice

Vodja enote: Tjaša Bajec

Tel.: 01 564 00 84
E-pošta:
jurcek@vrtec-litija.si

Dejavnosti v vrtcu

Sproščeno pri Jurčkih

Otroci skupine Jurčki so že težko pričakovali prihod v vrtec po daljši odsotnosti zaradi epidemije. S sodelavko sva tako pripravili za njih prijetne in zanimive dejavnosti, ki so jim krajšale čas v vrtcu.
Preberite več >>

Jurčka so obiskali ...

Zapustilo nas je staro leto in ravno smo dobro zakorakali v novo koledarsko leto, smo bili v enoti Jurček deležni že prvih obiskov. V ponedeljek, 20.
Preberite več >>

Čarobni december v Jurčku

December ..
Preberite več >>

Prvi zimski dan v Jurčku

Vloga odraslih v vrtcu je pomembna. Načrtovanje je ključnega pomena.
Preberite več >>

Jurčki gradimo prijateljstvo

Pričelo se je novo vrtčevsko leto. Jurčki v Jevnici smo najstarejši in že zelo dobro »uvedeni«.
Preberite več >>

Teden otroka v enoti Jurček

V enoti Jurček smo teden otroka obeležili s pestrimi dejavnostmi za otroke. V ponedeljek nas je obiskala upokojena vzgojiteljica Darja Marzidovšek.
Preberite več >>

Športni zaključek v enoti Jurček

Že kar globoko smo zakorakali v mesec junij. Mesec, ki prinaša malo vznemirjenja in radosti.
Preberite več >>

Pomlad v Jevnici

Zima se je to leto verjetno izgubila, zato pa je pomlad že pokukala v naše kraje. S svojimi toplimi žarki nas vabi ven v naravo.
Preberite več >>

Moja prva fotografija

V mesecu februarju Muce spoznavajo tri osnovne barve (modro, rdečo in rumeno). V okviru te tematike je k nam prišla sestra naše Megi in nam praktično prikazala kako nastane fotografija.
Preberite več >>

Dogajanje v Jurčku

Za marsikoga najlepši mesec v letu, mesec december, se je poslovil. Preživeli smo ga čarobno, s pestrimi dejavnostmi za otroke.
Preberite več >>

Jesensko srečanje

V septembru nas je obiskala teta Jesen, ki je prinesla jesenske barve, sadje in nalogo za nas - otroke vrtca Jurček. Povedala nam je, da naravo že barva v jesenske barve in ker ima s tem veliko dela, nas je prosila, da ji pri tem pomagamo tako, da vrtec okrasimo mi.
Preberite več >>

Darilo za prvi poletni dan

Otroci in odrasli v vrtcu Jurček smo komaj čakali, da se prične poletje, z njim topli dnevi, igre z vodo, sladoled in ostale počitniške radosti. Prvi poletni dan smo obeležili z ugankami v senci dreves na našem igrišču, s fotografijami, ki so nas spomnile na morje, na čofotanje v vodi, na vožnjo z ladjo, zidanje gradov iz mivke in na poležavanje na plaži.
Preberite več >>

Igre brez meja v Jurčku

Potreba po gibanju je, enako kot potreba po igri, otrokova primarna potreba. Z gibanjem telesa je pogojeno zaznavanje okolice, prostora, časa in samega sebe.
Preberite več >>

Pomladno srečanje

V mesecu marcu se vsepovsod po vrtcih dogajajo različne oblike praznovanj, saj v tem mesecu praznujejo mamice, žene, očetje. Prav tako praznujemo težko pričakovan prihod pomladi, marsikje Gregorjevo, dan, ko se ptički ženijo ter dan, ko ohranjamo običaj spuščanja razsvetljenih barčic in hišic (imenovanih »gregorčki«) v vodo.
Preberite več >>

Kako je pri Mucah minil mesec februar

Že tradicionalno je to mesec kulture in knjige, preden pa smo odprli to tematiko, smo dokončali še nekaj dejavnosti iz področja zdravja in poznavanja človeškega telesa. Otroci so poglobili znanja o zdravem načinu življenja, ki vključuje prehransko piramido, gibanje, delih telesa in naših notranjih organov.
Preberite več >>

Novo leto pri nas in po svetu

V mali vasi Jevnica, v vrtcu Jurček, je skupina z imenom Jurčki, to smo najstarejši otroci v vrtcu. Želeli smo spoznati, kako se novo leto praznuje pri nas in po svetu, saj vedno, ko ura odbije polnoč zaspimo, ker smo še otroci in ne moremo ostati dovolj časa pokonci.
Preberite več >>

Čarobno pravljični december pri Mucah

Dodobra smo že zakorakali v najlepši mesec v letu. V mesec, ki je namenjen izpolnjevanju želja, izrekanju dobrih misli, stisku rok in druženju.
Preberite več >>

Jurčki silvestrovali po svetu

Odzvala sem se na povabilo vzgojiteljice Mirjam in pomočnice Lare iz enote Jurček v Jevnici. Pričakala me je skupina najstarejših otrok , ki so v mesecu decembru veliko govorili o praznovanju novega leta in tako smo skupaj odšli na potovanje po svetu.
Preberite več >>

Pravljice kot spodbuda za privzgajanje in utrjevanje moralno etičnih vrednot in vrlin

Zgodnje srečanje z moralnimi vrednotami je zelo pomembno, saj so otroci že v predšolskem obdobju zelo dovzetni za učenje in sprejemanje življenjskih napotkov in naukov. Vsak starš rad vidi ali sliši, kako je njihov otrok lepo vzgojen.
Preberite več >>

Slovenija, domovina kranjske sivke

Pri omembi čebele marsikdo pomisli na Čebelico Majo, na risanko, pesem, na rumeno črne črte. A ko je govora o slovenski čebeli, vam najstarejši otroci iz enote Jurček znajo marsikaj povedati.
Preberite več >>

S “ŠKORŽKOM“ v jesen

Škoržek je gozdno bitje, ki je podobno storžu, in živi v gozdu, skrit v duplini najvišjega drevesa. Otroke je s svojo zgodbo popeljal v čudoviti svet jesenskih barv in doživetij.
Preberite več >>

Bosi v rosi in polžje dirke

Po lužah cmok, cmok in kar brez dežnika, ves moker se Rok ves dan že potika. Tako pravi otroška pesmica.
Preberite več >>

April pri Krtkih

V mesecu aprilu Vrtec Litija praznuje svoj rojstni dan. Ta praznik je postal kar neka tradicija, zato smo jo tudi pri najmlajših kar dobro obeležili.
Preberite več >>

Cici biolog Kristjan

V enoti Jurček strokovni delavci izvajamo obogatitveni program, ki ga imenujemo Tematske urice v Jurčku. Enkrat mesečno imajo otroci od treh let dalje možnost izbire v dejavnostih Cici biolog, Cici kuhar in Cici lutkar.
Preberite več >>

Marec pri Krtkih

Mesec marec je že tradicionalno namenjen družini, saj imajo v tem času mamice in očki svoj praznik. Tudi pri krtkih smo del meseca posvetili  družini, družinskim članom, hišnim opravilom ter naše starše presenetili z delavnico in mnogimi izdelki otrok.
Preberite več >>

Mojca Pokrajculja na obisku

Stare pravljice so odlično izhodišče za uvajanje in utrjevanje različnih vsebin vseh področji kurikuluma. Vedno imajo tudi neko sporočilo in nauk, preko katerega si otroci lahko pridobivajo različne vrednote naše družbe.
Preberite več >>

Povodni mož in Urška na obisku

˝Vrtinec so vid'li čolnarji dereč, al' Uršike videl nobeden ni več.˝ To so besede, s katerimi se zaključi delo dr.
Preberite več >>

Umetnost v Jurčku

Kaj je umetnost za otroke? Otroci iz skupine Jurčki so povedali, da je umetnost risanje, slikanje, da neki barvaš, ustvarjaš. Da je balet, pravljica, avto, miza, da rišeš s čopičem, da se igraš, pesem je umetnina, … Strokovni delavci smo otrokom pomagali približati umetnost v mesecu januarju.
Preberite več >>

Čarobni mesec - december

Pa je prišel. Prvi zimski dan.
Preberite več >>

Etika in vrednote pri Krtkih

Živimo v času, ko nas vse naokoli obkroža na tisoče materialnih dobrin, ki jih v življenju sploh ne potrebujemo, ob tem pa pozabljamo na najpomembnejše – vrednote – kajte le-te nas lahko osrečijo in obogatijo. Moje mnenje je, da jih lahko privzgajamo že pri najmlajših otrokih.
Preberite več >>

November v Jurčku

HVALEŽNOST JESENI V času umirjanja narave, ko so vsi poljski pridelki pospravljeni v shrambo, je vrtec Jurček v sodelovanju s KS Jevnica, KUD Jevnica in POŠ Jevnica pripravil razstavo Hvaležnost jeseni. V začetku  novembra, v nedeljo, 6.
Preberite več >>

Kaj so Krtki počeli v oktobru

Krtki, v enoti Jurček, so že dodobra zakorakali v prvo vrtčevsko leto. Po uvajanju v mesecu septembru so sedaj že pravi junaki ob prihodu v vrtec.
Preberite več >>

Obisk tetke Jeseni v Jurčku

V petek, 23. septembra 2016, smo imeli v vrtcu Jurček pomemben obisk.
Preberite več >>

Evropski dan brez avtomobila v Jurčku

Letos smo tudi v Jurčku obeležili evropski dan brez avtomobila. Že pred četrtkom so bile vse dejavnosti usmerjene v dan brez avtomobila.
Preberite več >>

Majske dogodivščine pri Jurčkih v Jevnici

Že pri načrtovanju dejavnosti v začetku meseca, sva s Špelo poskrbeli za pestrejšo in raznovrstnejšo ponudbo na vseh področjih dejavnosti predšolske vzgoje. Eden izmed ciljev kurikula je, da dobro sodelovanje s starši, zato pri delu poiščeva možnosti za njihov obisk.
Preberite več >>

Praznik vrtca pri Krtkih

V mesecu aprilu vrtec Litija že tradicionalno praznuje svoj “rojstni dan”. To je zelo lep dogodek, ki ga praznujemo v prav vsaki enoti.
Preberite več >>

Risanka - Zvezdica Zaspanka

V letošnjem letu podrobneje raziskujemo zgodbe in pravljice slovenskih avtorjev. V začetku aprila smo v skupini jurčkov, v enoti Jurček,  izdelali pravo risanko.
Preberite več >>

Obisk orkestra slovenske vojske

V sredo, 30. marca 2016, je enoto Jurček v sodelovanju s staršem gospodom Jerebičem, obiskal orkester Slovenske vojske s svojo pihalno skupino.
Preberite več >>

S pravljico v matematiko in opismenjevanje

V mesecu februarju smo se pri Krtkih veliko pogovarjali o pravljicah in ob njih doživljali ter razvijali različna kurikularna področja, hkrati pa uresničevali globalne in konkretne cilje, ki bodo otrokom pripomogli k spoznavanju in osvajanju novih znanj. Za izziv sva si izbrali pravljico Muca Copatarica, ki je odlična za prepletanje ciljev iz matematike in jezika.
Preberite več >>

Praznični december pri Mucah

V zadnjem mesecu leta, ko že vsi gledamo v novo leto, smo si tudi pri mucah pričarali praznični december. Naš praznični december se je začel s peko pice, ki smo jo pripravili sami in se nato z njo tudi pogostili.
Preberite več >>

V decembru je pri krtkih dišalo

Da so krtki doživeli mesec december v vsem svojem čaru, sva jim vzgojiteljici pripravili kar nekaj pestrih in zanimivih dejavnosti. Ena od mnogih je bila tudi peka jabolčnega zavitka, s katerim smo pogostili babice in dedke, ki so se nam pridružili v dopoldanskem času.
Preberite več >>

Kuhanje domačega čaja pri Mucah

V četrtek, 19. novembra 2015, pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom smo v skupini muce skuhali domač zeliščni čaj.
Preberite več >>

Krtki že dobro zakorakali v prvo vrtčevsko leto

Letos se je v skupini Krtki uvajalo 12 otrok. Uvajanje je potekalo vrez večjih težav, če odmislim nekaj solzic in trmice ob zapustitvi staršev.
Preberite več >>

Jesen je Jurčke posula z listki

Medtem, ko smo lovili še zadnje tople žarke, se je mraz že  pomešal med drevesne veje in nas. Narava se počasi odpravlja k počitku.
Preberite več >>

Jesensko srečanje v Jurčku

Nič ni lepšega, ko v jeseni zadiši po pečenem kostanju in krompirju, sprehod v naravo pa predstavlja pravo doživetje. Čeprav nam je dež povzročal kar nekaj preglavic, pa nas v Jurčku to ni prav nič zadržalo, da ne bi organizirali jesenskega druženja z delavnicami in jesenskimi dobrotami, ki so nam jih pomagali pripraviti starši.
Preberite več >>

Ogled živali v Senožetih

V četrtek, 18. junija 2015, smo se s Krtki odpravili peš v Senožeti na ogled različnih vrst živali.
Preberite več >>

Medvedki smo raziskovali nastanek avtomobila

Danes nam je brez avtomobila skoraj nepredstavljivo, saj nam pomeni hiter in udoben dostop do različnih ciljev. Včasih pa temu ni bilo tako.
Preberite več >>

Prvi petek v juniju

Petek, 5. junij 2015, je bil za otroke iz vrtca Jurček prav poseben dan.
Preberite več >>

Kako smo v skupini Medvedkov uresničevali domeno Univerzalizem

V današnjem času vse preveč pozabljamo na osnovne človekove vrednote, moralne pravice in dolžnosti, na ljudi okrog nas, ki so drugačni, posebni, zanimivi. Ravno zaradi svoje drugačnosti nam lahko odprejo nov svet, ki ne bo poln materializma ampak dobrote, skromnosti in zavedanja da smo takšni kot obstajamo edinstveni in neponovljivi.
Preberite več >>

Kulturna dediščina v poeziji in prozi za otroke

Mesec februar je mesec kulture in knjige. Ker pa je knjiga okno v svet, branje pa velika dota predšolskim otrokom za kasnejše šolanje in življenje, sem se odločila, da otroke podrobneje seznanim s kulturno dediščino v obliki proze in poezije.
Preberite več >>

Neskončna matematična zabava

V mesecu januarju smo se pri medvedkih malo pobližje poigrali z nekaterimi matematičnimi pojmi. Spoznavali smo pojme neskončno, nič in verjetnost.
Preberite več >>

Pomemben obisk v enoti Jurček – obisk babic in dedkov

Drugi decembrski ponedeljek smo imeli  v enoti Jurček rezerviran za obisk babic in dedkov.  V skupini Muc in Krtkov smo se na srečanje pripravljali že teden dni pred načrtovanim obiskom.
Preberite več >>

Tradicionalni slovenski zajtrk in peka kruha v skupini Jurčkov

Tretji petek v novembru poteka po vseh vrtcih in šolah vseslovenski tradicionalni zajtrk. Tudi pri nas smo se že nekaj dni pripravljali na ta jutranji obrok.
Preberite več >>

Glasbeno dopoldne z dijakinjo Petro

Vsak petek nas v skupini Muc obišče dijakinja Srednje vzgojiteljske šole, ki nam popestri dopoldneve s svojimi idejami. Današnji petek je bil glasbeno obarvan.
Preberite več >>

Obisk Narodne galerije v Ljubljani

Konec oktobra je najstarejša skupina vrtca Jurček obiskala Narodno galerijo v Ljubljani. Tja smo se popeljali z vlakom, pred obiskom galerije pa smo si ogledali še staro mestno jedro Ljubljane.
Preberite več >>

Pravljica kot spodbuda za razvijanje jezikovnih možnosti in NTC učenja

Za uresničevanje ciljev naše prednostne naloge opismenjevanja sem uporabila staro ljudsko pravljico Mojca Pokrajculja. Opazila sem, da danes otroci teh starejših povestic ne poznajo, čeprav včasih dajejo vtis, da so pri nas odraslih že izpete.
Preberite več >>

Jesen - mavrica barv in okusiv

Jesen je najbogatejši letni čas od vseh in to njegovo lastnost s pridoma uporabljamo tudi vzgojitelji pri načrtovanju dela v oddelku. Nikjer drugje otroci ne najdejo toliko barv različnih dobrin kot prav v jesenskem gozdu in sadovnjaku.
Preberite več >>

Medvedki "potujemo" po svetu

V naši skupini je že januarja potekal projekt »S kovčkom po svetu«, s ciljem, da si otroci pridobijo oz. se seznanijo z osnovnimi geografskimi vsebinami, kar predstavlja del splošne razgledanosti.
Preberite več >>

V Jurčku smo praznovali 30 let

Vrtec Jurček v Jevnici je praznoval 30. letnico svojega delovanja.
Preberite več >>

Kostanjevo-krompirjev piknik

Kot vsako leto, smo na pobudo staršev in željo otrok organizirali kostanjev piknik, ki se je odvijal na našem igrišču. Nismo pekli samo kostanja, ampak tudi krompir, ki otrokom tekne skoraj bolj kot kostanj.
Preberite več >>

Izlet na Ljubljanski grad

Četrtek 3. oktober 2013, je bil za otroke skupine Jurčki poseben dan, kajti domenili smo se, da bomo raziskali in obiskali Ljubljanski grad in zmaja, ki tam prebiva.
Preberite več >>

Kako otrokom približati delo zdravnika?

V okviru projekta Medimedo, so nas v petek, 26. aprila 2013, obiskali študentje medicine.
Preberite več >>

Medvedkova pomladna delavnica z velikonočnim pridihom

Kot vsak mesec, smo tudi v marcu medvedki, skupaj z vzgojiteljicama in starši, iskali kreativne ideje za našo velikonočno kuharsko delavnico, ki smo jo organizirali v sklopu pomladnega srečanja s starši. Že ustaljeni kuharski ekipi so se pridružili še nekateri drugi starši in preživeli smo ustvarjalno popoldne.
Preberite več >>

Ostati želimo zdravi

Pri medvedkih nas je v obširnejšo temo popeljal ogled lutkovnega filma ZZZS »Ostal bom zdrav«. Filmček nosi sporočilo, kako pomembna je zdrava prehrana za naše telo.
Preberite več >>

Radi bi bili zdravi

V skupini najmlajših, Krtkov, sta zadnja dva meseca zaznamovana z raznimi boleznimi. Število otrok je občutno zmanjšano.
Preberite več >>

Trije prašički pri Medvedkih

V našem vrtcu delujejo različni strokovni aktivi, ki obogatijo naše vsakdanje delo. Tako so si v »pravljičnem aktivu« v letošnjem šol.
Preberite več >>

Obisk vojašnice v Ljubljani

Že na začetku vrtčevskega leta smo se s starši otrok iz skupine Jurčki dogovorili, da bomo obiskali vojašnico v Ljubljani. In končno je nastopil čas, da smo se odpravili na pot .
Preberite več >>

Jesenski dan v Jurčku

V našem vrtcu smo se letos odločili za projekt »Spoznavanje letnih časov preko gibalnih aktivnosti v naravi«. Cilji projekta se nanašajo na spoznavanje zakonitosti narave v različnih letnih časih, gibanje v naravi in utrjevanjem ekoloških vsebin.
Preberite več >>

Kako v skupini MEDVEDKOV doživljamo jesen?

Če dobro opazuješ naravo okoli sebe in ji znaš prisluhniti oz. okušati njene darove, ni težko prepoznati, da smo že globoko zakorakali v najlepši letni čas - jesen.
Preberite več >>

"Mega" jabolčni zavitek

Vsako leto v prazničnih dneh skupaj z otroki pečemo piškote, s katerimi pogostimo naše starše na novoletni čajanki. Pri medvedkih pa smo se letos odločili, da namesto vsakoletnih piškotov spečemo jabolčni zavitek.
Preberite več >>

Še lepši jesenski dnevi z babicami, dedki in starši naših otrok

Tople oktobrske dni so nam v vrtcu Jurček popestrili starši in stari starši, ki so se nam pridružili pri dveh različnih jesenskih aktivnostih. V četrtek, 18.
Preberite več >>

Kuhajmo skupaj

Pri medvedkih letos spoznavamo tradicionalne slovenske jedi ter njihovo pripravo. Dejavnosti bodo potekale v okviru projekta Turizem in vrtec, v katerega sva vključili tudi  starše naših otrok.
Preberite več >>

Pomladni dan v Jurčku

V našem vrtcu imajo otroci veliko priložnosti in možnosti za izlete in bivanje v naravi, saj se nahajamo v podeželskem kraju, ki ga obdaja gozd. Na prvi pomladni dan smo se tako vse štiri skupine že tretjič v letošnjem šolskem letu, v okviru našega projekta, podali na celodnevno bivanje v gozdu, s cilji iz področja narave in gibanja.
Preberite več >>

Koledar

Julij 2020
P T S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031